Spominska slovesnost na Nanosu, 2018

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO AJDOVŠČINA in VIPAVA s
sekcijo PODNANOS-LOZICE so organizirali v nedeljo, 29. 7. 2018, spominsko slovesnost v spomin na raketiranje oddajnega centra Nanos.

Prireditev je potekala na gozdni jasi tik pod Vojkovo kočo ob spominski plošči osamosvojitvene vojne za Slovenijo. V petek, 28. junija leta 1991, so jugoslovanska letala napadla letališče Brnik, in nekatere oddajne centre na Krimu, Kumu, Boču in na Nanosu.  Oddajničarji s pomočjo tehnične ekipe iz Ljubljane so nastalo škodo hitro sanirali, zato  se je Agresorska vojska odločila, da v torek, 2. julija, ponovno napadejo oddajne centre.

Na te težke trenutke, ki jih imajo številni domačini in mnogi oddajničarji še vedno dobro v spominu, so se vsi prisotni  spomnili na pripadnike 2. voda Jod TO Ajdovščina, pripadnike enote za zveze 4. PŠTO Postojna, delavce  RTV pretvornika, osebje planinske koče Janka Premrla Vojka ter skupino domačinov iz Podnanosa, Orehovice in Lozic, ki so nesebično izvedli prenos sanitetnega materiala in prehrambenih artiklov iz Podnanosa na obrambne položaje na Nanos za potrebe skupine, ki je varovala in obvarovala RTV pretvornik pred krutimi napadi letalskih enot JA.

Prireditev so vodili člani veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava. Ob tej priliki so oddajničarjem, ki so popravljali napake na stolpu na Nanosu podelili še spominsko broško, ki jih bo za vedno spominjala na vojno iz leta 1991.

Cecilija Vitežnik