Nastanitve

EKO koča Nanos

Koča leži na robu Nanoške planote, kjer se razprostira pogled vse od morja in do Furlanije Julijske krajine. Bolj je znana pod ”lovsko kočo Nanos”.

Zakaj EKO koča Nanos. Ker se trudimo, da je koča samo oskrbovana – sončna elektrarna, voda pridobljena iz kapnice. Hrana pa skrbno izbrana od lokalnih dobaviteljev, katera je ekološko pridelana, na ta način spoštujemo naravne življenjske cikle in tako čim manj obremenjujemo naravo.

Ponujamo Vam tipične domače jedi iz Vipavske doline, po receptih ”stare mame”, od domačega narezka ( pršuta, šalama, pancete, sira) ,  jedi na žlico kot so jota, gobova mineštra, ”šelinka”, ješprenovka, do divjačinskega ali navadnega golaža, domačih njokov, testenin, klobas in zelja, ter ostalih sezonskih jedi. Kot sladice ponujamo štruklje, štrudelj in palačinke.

Ješprenovka z gluhimi štruklji in domačo panceto

Postrežemo tudi z domačim kruhom iz lastne krušne peči, ter gratiniranimi palačinkami.

Koča sprejme do 50 ljudi v dveh ločenih jedilnicah (2×25). Ob lepem vremenu je možnost dodatnih zunanjih cca 70 sedišč. Prostor je primeren za manjša praznovanja, rojstnodnevne zabave, obhajila, poroke in razne zaključene družbe. Na travniku pa je možnost postavitve šotora in organizacije večjih dogodkov, kot so poroke, abrahami, ter druga praznovanja za večje število ljudi.

Kočo obkrožajo gozdovi in travniki. Neokrnjena narava in mir ponujajo naštete možnosti za pohodnike, kolesarje, gobarje in nabiralce različnih zdravilnih zelišč, ki jih na Nanoški planoti ne manjka. Ob koči se lahko otroci ”podijo” po travniku, medtem pa se starši v senčki odpočijejo. Čez dan lahko uživate v prelepem razgledu na Vipavsko dolino, ter od morja do Furlanije Julijske krajine, zvečer pa lahko uživate v sanjskih sončnih zahodih.

Je odlična točka za kolesarjenje, saj lahko na našem parkirišču pustijo avtomobil in se odpravijo raziskovati nekaj več kot 300km najrazličnejših poti po Nanoški planoti.

Koča je lahko dostopna z avtomobilom iz Podnanosa po asfaltirani poti do koče.

Pohodniki imajo številne možnosti za pohode, do cerkve Svetega Hieronima ( 1h 15 min ), do Vojkove koče ( 1h 45 min ), do Abrama ( 1h ).

Do koče je več peš poti:  iz Lozic ( 1h 15 min ), Hrašče – mimo korit ali čez Brižnik ( 1h 30 min ), Podnanos – pod zatrepom ( 2h 15 min ). Lahko se pa tudi samo sprehodijo okrog koče, po poteh v gozdu, katerih ne manjka.

V letu 2019 in 2020, smo koči obnovili strešno kritino, novo električno napeljavo s sončno elektrarno za lastne potrebe ( edini vir elektrike), obnovili kuhinjo, ter obnovili eno jedilnico. V tem kratkem načrtujemo še obnovo ostalega dela koče, ter ureditev nastanitvenega dela v podstrešnem delu koče.

Eko koča Nanos

Kontakt koče

Eko Koča Nanos
Nanos 10a
5272 Podnanos

e-mail : ekokocananos@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/ekokocananos
IG : @ekokocananos
GSM : 040-802-112

Urnik :

Sobota – nedelja od 9:00 do 17:00 ure ( od 1.10. do 31.3. )

Ponedeljek, četrtek, petek, sobota in nedelja ( od 1.4 do 30.9. )

 

Turistična kmetija Abram

Nahaja se na kraškem pobočju, in sicer na planoti Nanos na nadmorski višini 920 m. Od tu je krasen razgled tako na slovensko kot na italijansko obalo. Ob lepem vremenu lahko opazujemo tudi različne vrhove. Kmetija ima že dolgoletno tradicijo, saj deluje že več kot 500 let.

IMGP8463 (3)

Kmetija ostane prav zagotovo vsakemu obiskovalcu  v spominu, saj lahko za ograjo opazujejo medveda Mitkota, ki je maskota njihove kmetije. Poleg njega lahko vsak obiskovalec opazuje tudi druge domače živali, in sicer ponije, prašiče, krave, pse, muce…  Gozdovi v njihovi okolici so zelo ohranjeni. V njih živijo različne gozdne živali, in sicer medvedi, risi, volki.

IMGP8459 (3)

Kmečki turizem kmetuje na ekološki način. Hrana, ki vam jo ponudijo domačini, je pripravljena na tradicionalen način, kot so jo uživali domačini pred leti.  Najbolj tradicionalna jed je zagotovo jed za na žlico, in sicer jota s klobaso ter različne mineštre. Pripravijo vam tudi različne tople jedi z divjačine, teletine ter njokov in gob. Za posladek vam pripravijo tudi različne sladice.

Pred nekaj leti so pridobili sončno elektrarno, kar jim je zelo olajšalo delo na kmetiji.  Na tem območju, boste zagotovo dobili svoj kotiček, kjer se boste lahko naužili s pozitivno energijo. Sprehodili se boste lahko po številnih označenih poti. Med sprehodom boste lahko opazovali različne domače in divje živali.

IMGP8477 (2)

Na kmečkem turizmu si lahko tudi privoščite oddih za eno ali več nočitev. Na voljo sta vam dve predhodni družinski sobi, enkrat triposteljna soba, šestkrat dvoposteljna soba.

Vse sobe so opremljene s kopalnico, sanitariji, LCD televizorjem s satelitskim in digitalnim sprejemom, Wi-Fi.

 

Vojkova koča na Nanosu

Planinska postojanka (1240 m),  leži v neposredni bližini RTV ODDAJNEGA CENTERA, v katerem je od leta 2014 Muzejska zbirka analogne oddajne tehnologije.

kočaa

Kočo na Nanosu so odprli leta 1949. Ime je dobila po narodnemu heroju Janku Premrlu-Vojku (1920-1943), rojen je bil v Šentvidu v današnjem Podnanosu. V neposredni bližini koče so mu postavili tudi doprstni kip. Ker je napadel italijanski tovornjak na Nanosu so ga Italijani 1942 obsodili na smrt, in sicer v Rimu.  V boju na postojansko italijanskih gozdnih miličnikov v Idrijski Beli je bil 15. 2. 1943 hudo ranjen. Prepeljan je bil v taborišče, kjer je po tednu dni mukah zapustil našo domovino.

Pred kočo sta tudi  dva velika travnika, kjer se lahko sprostite na svežem zraku ter si vzamete minutko časa in si ogledate na vsaki strani parka tri spomenike.

Ob vhodu v kočo stoji spominska plošča, ob kateri nas spominja na organizacijo TIGR.

IMGP8240 (2)

Če se povzpnemo proti robu, da si ogledamo čudovit razgled proti Vipavski dolini si lahko ogledamo tudi doprstni kip Janka Premrla-Vojka.

IMGP8247 (2))

Na drugi strani, kjer pot vodi proti Suhemu vrhu, najvišji vrh Nanoške planote, si lahko ogledamo tudi spomenik osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

 

Ležišča:

V zgornjem nadstropju vam je na voljo 30 ležišč, in sicer

  • 2. sobi z 2. ležiščama (v sobi je pograd)
  • 1 soba z 12. skupnimi ležišči
  • 1 soba s 14. skupnimi ležišči

IMGP8322 (2)

Urnik:
Poletni urnik 

  • 1. 5. – 30. 9. vsak dan od 7. do 21. ure
  • ČETRTEK (zaprto) oz. po dogovoru z oskrbnikom koče

Zimski urnik

  • 1. 10. – 30. 4.  ob sobotah in nedeljah

IMGP8307 (2)

Kontakt:

Kontaktni podatki Vojkove koče na Nanosu:
Telefon +386 5 98 38 685
GSM +386 41 595 879
PD Postojna +38641688696
E-pošta skobi@siol.net
Splet http://vojkova-koca.pdpostojna.si/
Oskrbnik Slavko Škoberne

 

Planinsko društvo Postojna
Javorniška pot 24, p.p. 11
6230 Postojna
tel: +386 (0)41 688 696
http://www.pdpostojna.si