Kaj početi?

Nanos je zanimiva planota s številnimi urejenimi makadamskimi in asfaltiranimi potmi.

Iz Podnanosa se lahko odpravite peš, po urejenih in označenih pešpoteh. Iz vasi vodita dve označeni poti, in sicer ena vodi mimo vasi Poreč, druga pa skozi vas Podbreg. Obe poti vodita mimo korit pa vse do lovske koče. Od tu se lahko odločite in nadaljujete pot po urejeni gozdni poti ter po utrjenih travniških poteh po planoti Nanos do Muzejske zbirke oz. Vojkove koče (1262 metrov nadmorske višine).

IMG_2698

S kolesom pa se lahko odpravite iz vasi Podnanos po 10 km dolgi asfaltirani poti do lovske koče. Svojo pot lahko nadaljujete po makadamski poti proti kmetiji Abram ali pa proti Vojkovi koči (1262 nadmorske višine), poleg stoji tudi oddajni center Nanos, katerega si lahko po dogovoru tudi ogledate.

Kolesarjenje
Nanos je priljubljena točka za kolesarje. Spoznavanje planote s kolesom je zelo zanimivo, saj je pobočje primerno za ljudi z različnimi kondicijskimi sposobnostmi. Vsak posameznik si lahko izbere zase primerno pot.

SAM_3785 (3)

Gozdne poti so primerne predvsem za navdušene gorske kolesarje.  Veliko strmih ovinkov je betonskih ali asfaltiranih, kljub temu pa je pot primerna za vsakega aktivnega kolesarja. Vzdržite do zadanega cilja, nato pa se po začrtani poti podajte na adrenalinski spust v dolino.

SAM_3877 (2)

Kdor ne želi ali ne zmore premagovali večje nadmorske višine, lahko izbere vožnjo s kolesom po položnejših območjih po nanoški planoti.

Cestnim kolesarjem je zelo priljubljena »senčna« pot iz Podnanosa do lovske koče. Veliko se jih odloči tudi za krožno pot, ki iz Podnanosa vodi do lovske koče, gre mimo podraške bajte do turistične kmetije Abram. Vračajo se skozi Sanabor, Vrhpolje, Vipavo in se po magistralni cesti pripeljejo nazaj v Podnanos.

SAM_3922 (2)

Tisti z manj kondicije pa se s turistične kmetije Abram lahko odpravite na le nekaj kilometrsko vožnjo po planoti Nanos; ta vodi po urejeni makadamski poti do smerokaza proti Vojkovi koči.

Pohodništvo

Nanos je zanimiva planota s številnimi vzpetinami. Najvišji je Suhi vrh (1313 m n. v.), od koder imamo ob jasnem vremenu čudovit razgled na Snežnik, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in Julijske Alpe.

Najbolj priljubljena izletniška točka za pohodnike je zagotovo pobočje Pleše (1262 m n. v.), kjer je postavljen oddajni center Nanos, v katerem se danes nahaja Muzejska zbirka analogne oddajne tehnike, tik pod njim pa je tudi Vojkova koča.

IMG_1980

Koča je odprta skozi vse leto. V poletnem času je obiskovalcem na voljo vsak  v tednu razen ob četrtkih je koča zaprta. V obdobju zime pa vam je na voljo od petka do nedelje.

SAM_3870 (2)

Na severozahodni strani od Oddajnega centra Nanos se nahaja druga najbolj priljubljena planinska postojanka, in sicer na Grmada (1209 m n. v.) Vsak planinec se lahko na vrhu tudi podpiše v vpisno knjigo ter na kos papirja odtisne spominski žig. Z vzpetine je tudi krasen razgled na del planote Nanos. Tik pod njim stoji cerkev svetega Hieronima. Opazujemo pa lahko tudi Vipavsko dolino, Golake in Čaven. Ob jasnem vremenu vidimo tudi Tržaški zaliv, Julijske Alpe ter Dolomite.

SAM_3890 (2)

Vsakoletni dogodki na Nanosu

Vsako prvo nedeljo v mesecu januarju člani domačega planinskega društva vabijo z dogodkom imenovanim Odkopljimo zaklad na Konju. Udeleženci se zberejo kar na Konju. Zanimivost tega srečanja je, da vsak prinese nekaj dobrot in steklenico vina, ki jo skrbno zakoplje, naslednje leto pa izkoplje ter s prijatelji nazdravi ob novem letu.

DSC_0066 (2)

V spomin na našega rojaka Janka Premrla – Vojka je vsako prvo nedeljo v marcu organiziran Pohod po Vojkovih poteh. Tradicija seže že v leto 1984. Trasa pohoda je krožna. Začetek je v Podnanosu, pot vodi skozi vasi Poreče proti Konju, mimo »Strgarjevih« in do Lovske koče. V dolino se velikokrat spustimo mimo kapelice svetega Hieronima in korit nazaj do vasi Podnanos. Vsak se odloči, koliko bo prehodil, saj vsak zase najbolje ve, kako je telesno pripravljen.

SAM_0609 (2)

Vsako leto Planinsko društvo Podnanos organizira tudi gorski tek na Nanos v spomin na Fabjana Furlana. Dogodek se odvija drugo nedeljo v oktobru. Tekač preteče 5.7 km, in sicer iz Podnanosa do Lovske koče, in pri tem premaga 700 m n. v.