Muzejska zbirka oddajne tehnike na Pleši

Ob obletnici raketiranja oddajnega centra Nanos v vojni za osamosvojitev Slovenije leta 1991 in ob odprtju muzejske zbirke analogne oddajne tehnike, je bila v nedeljo, 6. julija na Nanosu – Pleši (pri RTV oddajnem centru) slavnostna prireditev.

IMG_7904

Spominsko slovesnost in odprtje muzeja  so organizirali Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava, Turistično društvo Podnanos, občina Vipava in RTV SLO – oddajniki in zveze.

Pozdravni nagovor je imel predsednik  TD Podnanos in vodja oddajnega centra Nanos Stojan Vitežnik, ki je bil tudi pobudnik za ureditev zbirke oddajne tehnike.

Sledil je govor podžupana občine Vipava Bogdana Godniča. Poudaril je, da je muzej edina tovrstna zbirka na ogled širši javnosti v naši državi in je to še en korak naprej v razvijanju turizma na območju občine.

Za njim sta imela govor direktor ajdovske občinske uprave Janez Furlan in predsednik OZVVS Ajdovščina in Vipava Ivan Marc.

Po krajšem kulturnem programu je kot zadnji govornik nastopil direktor RTV SLO Marko Filli. Poudaril je pomen in razliko med prejšnjo analogno oddajno tehniko in sedanjo.

IMG_7967

Po končanem uradnem delu je sledila pogostitev in druženje. Za dobro voljo je poskrbel ansambel Povratniki.

Odprtje muzeja na Nanosu je dokaz, da je v slogi moč, da se s skupnimi močmi in partnerskim sodelovanjem da uresničiti dobre ideje, ki prinašajo korist širšemu  krogu ljudi. V tem projektu so strnili moči RTV Slovenija, Občina Vipava in Turistično društvo Podnanos, ki bo naslednjih deset let upravljalo z muzejem.
Jožica Kodre

Foto Jan Čermelj