Nastanitve

Turistična kmetija Abram

Nahaja se na kraškem pobočju, in sicer na planoti Nanos na nadmorski višini 920 m. Od tu je krasen razgled tako na slovensko kot na italijansko obalo. Ob lepem vremenu lahko opazujemo tudi različne vrhove. Kmetija ima že dolgoletno tradicijo, saj deluje že več kot 500 let.

IMGP8463 (3)

Kmetija ostane prav zagotovo vsakemu obiskovalcu  v spominu, saj lahko za ograjo opazujejo medveda Mitkota, ki je maskota njihove kmetije. Poleg njega lahko vsak obiskovalec opazuje tudi druge domače živali, in sicer ponije, prašiče, krave, pse, muce…  Gozdovi v njihovi okolici so zelo ohranjeni. V njih živijo različne gozdne živali, in sicer medvedi, risi, volki.

IMGP8459 (3)

Kmečki turizem kmetuje na ekološki način. Hrana, ki vam jo ponudijo domačini, je pripravljena na tradicionalen način, kot so jo uživali domačini pred leti.  Najbolj tradicionalna jed je zagotovo jed za na žlico, in sicer jota s klobaso ter različne mineštre. Pripravijo vam tudi različne tople jedi z divjačine, teletine ter njokov in gob. Za posladek vam pripravijo tudi različne sladice.

Pred nekaj leti so pridobili sončno elektrarno, kar jim je zelo olajšalo delo na kmetiji.  Na tem območju, boste zagotovo dobili svoj kotiček, kjer se boste lahko naužili s pozitivno energijo. Sprehodili se boste lahko po številnih označenih poti. Med sprehodom boste lahko opazovali različne domače in divje živali.

IMGP8477 (2)

Na kmečkem turizmu si lahko tudi privoščite oddih za eno ali več nočitev. Na voljo sta vam dve predhodni družinski sobi, enkrat triposteljna soba, šestkrat dvoposteljna soba.

Vse sobe so opremljene s kopalnico, sanitariji, LCD televizorjem s satelitskim in digitalnim sprejemom, Wi-Fi.

 

Vojkova koča na Nanosu

Planinska postojanka (1240 m),  leži v neposredni bližini RTV ODDAJNEGA CENTERA, v katerem je od leta 2014 Muzejska zbirka analogne oddajne tehnologije.

kočaa

Kočo na Nanosu so odprli leta 1949. Ime je dobila po narodnemu heroju Janku Premrlu-Vojku (1920-1943), rojen je bil v Šentvidu v današnjem Podnanosu. V neposredni bližini koče so mu postavili tudi doprstni kip. Ker je napadel italijanski tovornjak na Nanosu so ga Italijani 1942 obsodili na smrt, in sicer v Rimu.  V boju na postojansko italijanskih gozdnih miličnikov v Idrijski Beli je bil 15. 2. 1943 hudo ranjen. Prepeljan je bil v taborišče, kjer je po tednu dni mukah zapustil našo domovino.

Pred kočo sta tudi  dva velika travnika, kjer se lahko sprostite na svežem zraku ter si vzamete minutko časa in si ogledate na vsaki strani parka tri spomenike.

Ob vhodu v kočo stoji spominska plošča, ob kateri nas spominja na organizacijo TIGR.

IMGP8240 (2)

Če se povzpnemo proti robu, da si ogledamo čudovit razgled proti Vipavski dolini si lahko ogledamo tudi doprstni kip Janka Premrla-Vojka.

IMGP8247 (2))

Na drugi strani, kjer pot vodi proti Suhemu vrhu, najvišji vrh Nanoške planote, si lahko ogledamo tudi spomenik osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

 

Ležišča:

V zgornjem nadstropju vam je na voljo 30 ležišč, in sicer

  • 2. sobi z 2. ležiščama (v sobi je pograd)
  • 1 soba z 12. skupnimi ležišči
  • 1 soba s 14. skupnimi ležišči

IMGP8322 (2)

Urnik:
Poletni urnik 

  • 1. 5. – 30. 9. vsak dan od 7. do 21. ure
  • ČETRTEK (zaprto) oz. po dogovoru z oskrbnikom koče

Zimski urnik

  • 1. 10. – 30. 4.  od petka do nedelje

IMGP8307 (2)

Kontakt:

  • 051 373 900 (Lilijana Valenčič)
  • vojkova.koca@pdpostojna.si