Zlato priznanje za turistično nalogo

V šolskem letu 2017/18 sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo razpisala 32. državni festival ‘Turizmu pomaga lastna glava’. Tema letošnjega festivala je bila Kultura in turizem. Članice turističnega krožka: Veronika Bajc, Adele Čebokelj, Nika Gorše, Ana Kobal, Tajda Lampe in Sandra Pregelj, vse iz 9. razreda, smo v naših krajih ponovno odkrile že pozabljeno kulturno dediščino – ledarstvo – in zato pripravile turistični program ‘Ledene skrivnosti naših jam’ s podnaslovom ‘Odledenitev kulturne dediščine’.

V nalogi smo pripravile privlačen in raznolik kulturni program rezanja in prevoza ledu. Ledarstvo je bilo značilno za naše kraje – na planoti Nanos in v Trnovskem gozdu. V turističnem programu vas popeljemo po Nanosu, obiščemo Mali in Veliki vipavski ledenik ter Slapensko brezno. V nalogi ponujamo posebno doživetje: odkrivamo skrite kotičke planote Nanos, spustimo se v ledenico, kjer lomimo led, poskušamo se kot furmani in na koncu uživamo v kulinariki naših krajev. Program je zelo aktiven, obiskovalci niso le gledalci, temveč jih vključimo v samo dejavnost.

Mentorja naloge sta bila Jasmina Likar Štinjek in Pavel Makovec. Pri pripravi naloge sta nam pomagala društvo Doli in Planinsko društvo Vipava. Nalogo nam je na stojnici pomagal predstavljati tudi učenec 8. razreda Jure Puc, pri oblikovanju in postavitvi stojnice pa nam je bil v veliko pomoč hišnik Peter Vidmar.

Za izdelano turistično nalogo in njeno predstavitev na turistični tržnici v Kopru smo prejele zlato priznanje Turistične zveze Slovenije. Na zaključku festivala v Mariboru pa smo prejele še nagradni ogled gradu v Slovenski Bistrici.

Zlato priznanje za turistično nalogo

Hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k velikemu uspehu turistične naloge in njene predstavitve.

Turistični krožek

VIR: https://m.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/zlato-priznanje-za-turisticno-nalogo.html