Spominska slovesnost TIGR na Nanosu

10. 9. 2017 je na Nanosu pri Blažonovi domačiji potekala Spominska slovesnost ob 90. obletnici ustanovitve organizacije TIGR, ki pa je bila zaradi deževnega vremena slabše obiskana od pričakovanj organizatorjev. Kljub temu je slovesnost potekala v duhu nacionalne slovenske zavesti, med udeleženci pa so bili tudi številni ugledni gostje.

tigrr nanos
Najprej je potekala maša, katero je vodil nadškof Uran, foto: TIGR

Slovesnost se je pričela z mašo, katero je vodil nadškof Alojz Uran, nato pa se je začela osrednja Spominska slovesnost. Zbrani so prisluhnili nastopom pevskih zborov, posebno presenečenje za udeležence pa je bil nastop otroškega pevskega zbora iz OŠ Draga Bajca, ki nosi ime po znanem TIGR-ovcu. Nastop je spremljalo tudi usklajeno pritrkavanje zvonov iz Lokavca.

Osrednji nagovor zbranim je vodil Borut Rutar, ki je spregovoril o organizaciji TIGR in njegovi zgodovini. Govor so podali še bovški župnik Bogdan Vidmar ter predsednika SLOVENSKI TIGR 13. Maj in DOMOLJUBNI TIGR-13. Maj Vili Kovačič ter nekdanji poslanec Andrej Magajna. Komentirala sta aktualno dogajanje v Sloveniji ter osvetlila probleme, s katerimi se Organizacija TIGR srečuje danes.

tigr nanos

Ob koncu prireditve je sledilo polaganje venca pred obeležjem na Blažonovi domačiji, kjer so se leta 1927 zbrali ustanovitelji Organizacije TIGR. Slovesnost polaganja venca so spremljali pripadniki častnega voda Slovenske vojske iz Vojašnice Vipava.

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi vidnejši gostje, nekdanji poslanec in predsednik DZ-ja France Cukjati, borec za južno mejo Joško Joras in predsedniški kandidat ZSi Andrej Šiško. Organizatorji so na slovesnosti pogrešali udeležbo Vipavskega župana in potomca TIGR-ovca Ivana Princesa, kar je zbranim izpostavil tudi Vili Kovačič ter predstavnika Slovenska skupnosti iz zamejstva v Italiji. Ta je letos postavili žalni venec ob 97. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu.

Ustanovitev TIGR-a je bil odziv zavednih Slovencev na fašistično nasilje nad Slovenskim narodom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIGR-ovci so zbranim na koncu Slovesnosti zagotovili, da bodo tradicijo TIGR-ovstva nadaljevali, saj so prejeli številne pozive in spodbude. Prav tako pa so nanje naslovili predloge za nove državne praznike 9.4. (Soška legija) in 10.9. (Ustanovitev Kobariške republike) ter predloge za obeležja TIGR-ovcem na trgu Republike v Ljubljani in v Bruslju kot prvim protifašističnim borcem v Evropi.

Pripravil Igor Medoš,tajnik Slovenski TIGR 13. Maj
Uredil Sebastjan J

VIR: http://primorska24.si/spominska-slovesnost-tigr-na-nanosu/