Muzejska zbirka analogne oddajne tehnike na Nanosu odprla svoja vrata s pomočjo evropskih sredstev

V nedeljo, 6. 7. 2014, je na Nanosu pri Vojkovi koči potekala spominska slovesnost ob obletnici raketiranja oddajnih RTV centov Slovenija in ob 100. letnici začetka 1. svetovne vojne. Ob tej priložnosti je prvič svoja vrata odprla Muzejska zbirka analogne oddajne tehnike na oddajnem centru Nanos.
Pred leti se je članom Turističnega društva Podnanos in delavcem RTV-ja porodila ideja, da se na RTV oddajnem centru Nanos ohrani analogne oddajnike in se jih v obliki muzejske zbirke postavi na ogled javnosti. Ideji je prisluhnila Občina Vipava, ki je kot nosilka projekta v partnerstvu s TD Podnanos in RTV Slovenija uspešno kandidirala na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa in za ureditev zbirke pridobila nepovratna sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (os LEADER) v višini 61.000 EUR.
V letu 2010 so na RTV oddajnih centrih izključili oddajnike za analogno oddajanje TV signala in začeli oddajati televizijski signal izključno v digitalni tehniki. Veliko analognih aparatur je bilo odpeljanih na smetišče. Muzejska zbirka na Nanosu je tako edina tovrstna zbirka tehnične dediščine v Sloveniji, ki je na voljo na ogled širši javnosti. Zbirka še ni dokončana, saj še vedno iščejo eksponate, ki so zanimivi za ogled in bodo omogočali lažje razumevanje razvoja televizije in radia od njunih začetkov do današnjih dni.
Odprtje zbirke so z nagovori pospremili podžupan Občine Vipava g. Bogdan Godnič, predsednik LAS Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa Janez Furlan in v.d. generalnega direktorja RTV Slovenija g. Marko Filli. Vsi so poudarili, da je vzpostavitev Muzejske zbirke analogne oddajne tehnike na Nanosu dokaz, da je s skupnimi močmi in partnerskim sodelovanjem mogoče uresničiti dobre ideje, ki prinašajo koristi širšemu krogu ljudi. Ta muzejska zbirka predstavlja tudi za Občino Vipava veliko pridobitev, Nanos je postal bogatejši za nov turistični produkt.
Pohodniki po Nanosu so se od nekdaj radi ustavili ob ograji oddajnega centra z željo, da bi si ogledali notranjost objekta. Do nedelje, 6. 7. 2014 te možnosti niso imeli. Z odprtjem Muzejske zbirke analogne tehnologije pa lahko radovedno oko planinca pokuka tudi v notranjost objekta. Trenutno si je zbirko možno ogledati po predhodnem dogovoru s Turističnim društvom Podnanos (tdpodnanos@hotmail.com).

Tekst: Cecilija Vitežnik
Foto: Jan Čermelj