Nanos – dan odprtih vrat oddajnika

Poleg 90. rojstnega dne Radia Slovenija in 60. Televizije Slovenija, letos 90. obletnico praznuje tudi enota Oddajniki in zveze. Sodelavci zato pripravljajo dneve odprtih vrat na treh oddajnikih.

Foto: SOJ RTV SLOStrokovnjaki, ki dnevno skrbijo za nemoteno delovanje vseh naprav so na vodenih ogledih predstavili delovanje oddajnika.

Na Nanosu je ob čudovitem, ne prehladnem in ne prevročem vremenu, obisk presegel vsa pričakovanja.

Tisti, ki jih zanima, kako lahko slišijo radio in vidijo televizijo, z Nanosa gotovo niso sestopili razočarani.

“Zame je to vse novo. Nič nisem poznal. Pripravljenih imam tudi nekaj vprašanj za tehnika, ki se mi zdi zelo zanimiv.”

“Tehniki sledim. Bolj me zanima stara tehnika, kako je izgledal analogni sistem iz analognih časov, čeprav se ukvarjamo danes z digitalno tehniko in zanimiv je ta razkorak med eno in drugo.”

In zakaj ravno Nanos? Vodja Oddajnikov in zvez Miran Dolenec:

“Nanos je zelo primerna točka zato, ker imamo tukaj tudi organiziran muzej stare analogne tehnike, zato lahko obiskovalci na licu mesta vidijo tako staro analogno tehniko, ki ni več v uporabi, in novo, digitalno, ki je danes vse bolj v uporabi.”

Delo na oddajniku vrh očaka ni mačji kašelj. Vodja oddajnega centra Nanos Stojan Vitežnik pravi, da je bilo delo včasih veliko zahtevnejše kot danes, pa tudi vreme je povzročalo večje težave.

“Tudi stroje učimo, da bodo delali brez nas. Leta nazaj je bilo s strelo ogromno problemov. Še zdaj, posebno s kablom, dokler ga nismo zamenjali. Po navadi je zadnja spomladanska strela kabel poškodovala tako da smo bili dan ali dva brez energije iz doline in smo delovali na agregat.”

Generani direktor RTV Igor Kadunc pa je poudaril, kako pomembno vlogo so imeli oddajniki pri razvoju radia in televizije.

“Teh 60 in 90 let pomeni nenehni razvoj tehnike, razmišljanja in možnosti s katerim oddajamo. In to po mojem ljudi zanima in prav je, da jih.”

Septembra bodo vrata odprli tudi na oddajniku Kum in Pohorje.

Sabrina Mulec

VIR: http://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/novice/nanos-dan-odprtih-vrat-oddajnika/461873