Na Nanosu oživljena Vertovčeva pridiga

V čast velikega Slovenca, domoljuba in pobudnika nastanka slovenske himne Matije Vertovca, je Turistično društvo iz Podnanosa, v sodelovanju z domačim planinskim društvom, 22. junija organiziralo pohod in krajši kulturni program pri cerkvi sv. Hieronima na Nanosu.

Za vse, ki so se na Nanos podali peš, je bilo zborno mesto pred kulturnim domom v Podnanosu, vsi ostali pa so se lahko z avtomobili pripeljali prav do cerkve ali pa so pešačili le del poti. Ob 12. uri je bila maša, ki jo je daroval domači župnik Dominik Brus.

Po maši je pred cerkvijo sledila pridiga, ki jo je imel Matija Vertovec na binkoštni ponedeljek leta 1820 prav pred cerkvijo sv. Hieronima in kjer naj bi ga poslušalo nekaj tisoč ljudi. V pridigi je bilo čutiti razpetost med poklicem duhovnika, ki zavzeto in predano opravlja svoje dušnopastirske naloge – in človekom, ki želi ljudem, s katerimi deli dobro in zlo, pomagati, zlasti tam, kjer so pomoči najbolj potrebni. To je seveda kmečko gospodarstvo, ki preživlja v Vertovčevem času mnoge tehnološke spremembe zaradi državne politike, ki je spoznala, da mora sodobno urejeno kmečko gospodarstvo prispevati k blagostanju državljanov. Vertovca je odlično uprizoril član dramske skupine ‘Ga pihnemo’ Vasja Starc.

Za konec je nastopil še moški pevski zbor ‘Matija Vertovec’ iz Podnanosa. Program je vodil in povezoval Blaž Fabčič.

Tekst: Jožica Kodre