Dan odprtih vrat oddajnika Nanos 2018

V okviru praznovanja 90-letnice delovanja oddajnikov in zvez, kolikor jih ima tudi Radio Slovenija in 60-letnice Televizije Slovenija, RTV Slovenija je RTV Slovenija skupaj z zaposlenimi na oddajniškem centru Nanos v nedeljo, 29. julija 2018, organizirala  dan odprtih vrat oddajnika na pobočju Nanosa. Dogodka se je udeležilo preko 600 obiskovalcev iz cele Slovenije.

Zaposleni na oddajniškem centru Nanos dnevno skrbijo za nemoteno delovanje vseh naprav, ki omogočajo neprekinjeno oddajanje signala radijskih in televizijskih programov, so na vodenih ogledih vsem obiskovalcem  najprej predstavili v prostorih muzeja analogno oddajno tehniko, ki od leta 2014 ni več  pod napetostjo. Kasneje so si ogledali še novi del objekta v katerem je postavljena digitalna tehnika, ki omogoča, da pride signal do naših domačih televizorjev.

Tehnologija, tehnika in razvoj informatike z leti vedno bolj napreduje in spreminja način dela oddajničarjev. Na dnevu odprtih vrat so obiskovalce seznanili  tudi z možnostjo sprejema digitalnega radijskega signala DAB+.

Foto: Cecilija Vitežnik